top of page

 БАТЬКІВСЬКА СТОРІНКА

Пам’ятка  для батьків
учнів закладу загальної середньої освіти у зв’язку з

 початком навчального 2021/2022 навчального року в умовах пандемії

 

Шановні батьки!

 

       Перш ніж привести дитину в заклад загальної середньої  освіти, будь ласка,  зверніть увагу на особливості організації навчання Ваших дітей в умовах пандемії та дотримуйтеся наступних вимог.

1. Обов’язково кожного ранку перед виходом дитини до школи потрібно робити термометрію, перевіряти наявність респіраторних симптомів: кашель, чихання. За найменших підозр у дитини та членів усієї родини захворювань  (ГРВІ, нежить, підвищення температури тощо), необхідно звернутися до сімейного лікаря та попередити класного керівника чи медичного працівника закладу та прийняти міри самоізоляції.

2. Забороняється вхід батьків до закладів освіти в період карантину в зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19),  крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю. Батьки, або особи які їх замінюють, що супроводжують дитину до закладу освіти і, перебуваючи на   території подвір,я , повинні бути в захисних масках (у тому числі саморобних), так, щоб були покриті ніс та рот, відповідно до карантинних вимог.

3. Приводьте дитину або слідкуйте, щоб дитина приходила до закладу своєчасно, згідно з графіком занять, зберігаючи дистанцію з працівниками та іншими учнями 1,5 м. Уникайте скупчення людей.

4. Батьки обов’язково отримують інформацію в разі виявлення під час освітнього процесу  ознак гострої респіраторної хвороби дитини.

5.  Надайте класному керівнику  свій достовірний мобільний номер телефону або інших членів родини для зв’язку у разі виникнення непередбачуваної ситуації (погіршення стану здоров’я дитини, тощо).  

6.  Пам’ятайте, що вхід дітей до приміщень закладу дозволяється при наявності захисної маски або респіратора. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов'язковим.

7. Обов’язково надавайте медичному працівнику закладу  інформацію щодо можливих алергічних реакцій у дітей на миючі , дезінфікуючі засоби та антисептики у зв’язку з проведенням  систематичної дезінфекції обладнання та приміщень.

8. Вчить дітей користуватися  антисептичними засобами для обробки рук в місцях, які розташовані  на вході до всіх приміщень закладу.

 9. Привчайте дітей і використовуйте самі  розміщені на території закладів контейнери/урни з кришкою для використаних масок з чіткою яскравою відміткою «ВИКОРИСТАНІ МАСКИ ТА РУКАВИЧКИ».

 10. З метою отримання оперативної інформації про зміни в організації роботи закладів загальної середньої освіти міста  (режим, освітній процес тощо) щоденно переглядайте офіційний сайт відділу освіти, закладу освіти,  сторінку класного керівника  Вашого класу в Viber, де буде розміщено відповідну інформацію.

11. Для вирішення нагальних питань, отримання інформації стосовно роботи закладу звертайтесь до адміністрації  в телефонному режимі    тел. 066 90 02 700.

12. Зверніть увагу на обмежене перебування дитини в громадських місцях.  Це є небезпечним для її ї  здоров’я, навіть під час послаблення карантину.                    

 

Шановні батьки! Лише спільними зусиллями ми зможемо зберегти власне здоров`я та здоров’я  дітей! Здоров`я дитини та кожної  родини  – це головне!

Вдячні за порозуміння

 Поради батькам, що допомагають дітям навчатися:

1. Намагайтеся співпрацювати з дитиною так, щоб вона не нудьгувала під час занять. Інтерес-найкраща з мотивацій.
2. Кращий час для приготування уроків з 15.00 до 17.00.Після 15-20 хв. виконання домашніх завдань краще робити 10-15 хв."перерви" ( бажано рухливі).
3. Повторюйте вправи.Розвиток розумових здібностей дитини визначають час і практика.
4. Не виявляйте зайвої тривоги з приводу недостатніх успіхів і незначного просування або навіть деякого регресу вашої дитини.
5. Будьте терплячими, не поспішайте, не давайте дитині завдань, що виходять за межі її інтелектуальних можливостей.
6. Працюючи з дитиною, її не слід перевантажувати. Не змушуйте дитину виконувати вправу, якщо вона весь час крутиться, стомилася, неврівноважена.

 

 

Психолого-педагогічні консультації для батьків першокласника:

Прихід до школи є переломним моментом у житті дитини. Адже відбувається перехід до нового способу життя і умов діяльності, нового положення в суспільстві, нових взаємин як з дорослими, так і з однолітками.Треба врахувати, що відмінна риса положення школяра полягає в тому, що навчання є відтепер для нього обов'язковою діяльністю. Відомо, що якість навчальної роботи щколяра оцінюється вчителем, і ця оцінка впливає на ставлення до нього оточуючих:батьків, однокласників.
Безумовно, всі діти зазнають труднощів при адаптації до нових умов навчання і виховання.Треба врахувати, що навчання в школі може викликати деякий дискомфорт для психічного здоров'я школяра. Це пов'язано, по-перше, з певними стресовими станами, яким піддається школяр; по-друге,з великою кількістю інформації,що пропонують переробити школяреві; по - третє, нераціональна організація виконання домашнього завдання дома.Таким чином, діти напружені як психологічно, так і фізично.Тому в цей період від батьків потрібна певна як моральна, так і психологічна підтримка в процесі адаптації. 
Пам'ятка для батьків
 Що ускладнює адаптацію дитини до нових умов навчання?

1. Протиріччя та неузгодженість вимог різних педагогів. До школяра вперше ставлять багато вимог. І він повинен, навчитися враховувати ці вимоги, співвідносини їх одне з одним, долаючи пов'язані із цим труднощі, тому що ці вміння необхідні у дорослому житті.

2. На п’ятикласника обрушується потік інформації, насичений термінами, незрозумілими словами. Вихід простий: поясніть дитині, що неповне, неточне розуміння слів нерідко лежить в основі нерозуміння щкільного матеріалу і в зв’язку з цим необхідно звертатися до довідників, словників.

3. У п’ятому класі багато дітей відчувають самотність, тому що улюбленої вчительки немає поруч, а класному керівникові часто не вистачає часу приділяти їм увагу в тій же мірі. А інші "шаленіють" від свободи та носяться по всій школі, задираючись навіть до старшокласників.

Дорослим у цій ситуації можливо зрозуміти, що все це — природні переживання, які необхідні для розвитку школяра, бо вони допомагаю йому стати дорослим. Якщо відчуваєте, що адаптація затягується, зверніться до шкільного психолога. Ми маємо стати біль уважними, доброзичливими, таким чином допомагаючи школяру освоїти цю позицію.

Як забезпечити гармонійне навчання дитини? У цьому періоді батькам можна скористатися рекомендаціями фахівців Філадельфійського дитячого центру по забезпеченню «гармонії між домашнім та шкільним життям дитини»:

1. Надихніть дитину на розповідь про свої шкільні справи. Кожного тижня вибирайте час, вільний від домашніх справ, та уважно розмовляйте з дитиною про школу. Запам’ятовуйте окремі імена, події та деталі, які дитина сповіщає вам, використовуйте їх у подальшому для того, щоб розпочати подібні бесіди про школу. Обов’язково запитуйте вашу дитину про його однокласників, справи у класі, шкільні предмети, педагогів.

2. Регулярно розмовляйте з учителями вашої дитини про її успішність, поведінку та взаємостосунки з іншими дітьми. Навіть якщо немає особливих причин для занепокоєння, консультуйтеся з учителем вашої дитини не рідше, ніж раз на два місяці. Під час бесіди виразіть своє прагнення покращити шкільне життя дитини. Якщо між вами та вчителем виникають серйозні розбіжності, докладіть усіх зусиль, щоб мирно розв’язати їх, навіть якщо доведеться спілкуватися для цього з директором школи. Інакше ви можете випадково поставити дитину у незручне положення вибору між відданістю вам і повагою до свого вчителя.

3. Не пов’язуйте оцінки за успішність дитини зі своєю системою покарань та заохочень. Знайте програму та особливості школи, де навчається ваша дитина. Вам необхідно знати, яке шкільне життя вашої дитини, та бути впевненим, що вона отримує гарну освіту. Відвідуйте всі заходи та зустрічі, які організовують для батьків, використовуйте будь-які можливості, щоб дізнатись, як ваша дитина навчається та як її навчають.

4. Допомагайте дитині виконувати домашнє завдання, але не робіть їх самі. Встановіть разом із дитиною спеціальний час, коли слід виконувати домашні завдання, і слідкуйте за виконання цих установок. Це допоможе вам сформувати хороші звички до навчання. Продемонструйте свій інтерес до цих завдань та впевніться, що в дитини є все необхідне, щоб виконувати їх найкращим чином. Але якщо дитина звертається до вас із питаннями, пов’язаними з домашніми завданнями, допоможіть їй знайти відповідь самостійно, а не підказуйте їй.

5. Допоможіть дитині відчути інтерес до того, що викладають у школі. З’ясуйте, що взагалі цікавить вашу, а потім встановіть зв'язок між її інтересами та предметами, які вивчають у школі. Наприклад: любить фільми — купіть книгу, по якій поставлений фільм, так виникне любов до читання; любить гратись — купити довідники, так виникне дізнатися про що-небудь нове. Шукайте будь-які можливості, щоб дитина могла застосувати свої знання, отримані в школі, у домашній діяльності. 6. Особливі зусилля прикладайте для того, щоб підтримати спокійно та стабільно атмосферу в домі, коли у шкільному житті дитини відбуваються зміни.

 

 

bottom of page